Googlen venäläinen vastine Yandex alkaa pikkuhiljaa käydä tutuksi myös suomalaisille. Pari vuotta sitten kyseinen mediajätti julkisti joukkoliikenteen helpottamiseksi Suomessa. Nyt on esittelyssä Yandex musiikkipalvelu Yandex.Music eli venäläisten oma Spotify, Last.fm ja Google Play yhteen nivottuna.

Kuten nämä edellämainitut musiikkisivustot, myös liittyminen Yandexiin on maksutonta. Tarjolla on eri vaihtoehtoja musiikin kuuntelulle: voit valita kuuntelevasi musiikkia suosikkiartisteiltasi tai mielimusiikkigenrestäsi, tai tutustua uuteen musiikkiin erilaisten radiokanavien myötä. Tarjolla on listahittejä ja hittilistoja, joiden myötä saat selville Venäjän tämän hetkiset musiikkitrendit ja löydät suosikit niin venäläisen kuin ulkomaisenkin musiikin suhteen.

Musiikkia voi etsiä ja kuunnella myös valitsemalla tietyn artistin, kappaleen tai albumin. Valittuasi suosikkiartistisi ja mielimusiikkityylisi, palvelu muodostaa niiden pohjalta sinulle räätälöityjä suosituksia soittolistojen muodossa. Valmiiksi tehtyjen radiosoittolistojen lisäksi palvelussa on mahdollista muodostaa omia soittolistoja. Valittavana on useita vaihtoehtoja muun muassa eri genrejen, mielialan, vuodenajan, tapahtuman tyylin ja ajankohdan, tai aikakauden mukaan. Soittolistan muodostettuasi voit tallentaa sen palveluun profiiliisi Oma musiikki -osion alle. Palvelusta löytyy myös tietoa lähellä järjestettävistä konserteista ja tapahtumista. Voit tallentaa niistä tiedot profiiliisi ja pysyt ajan tasalla tulevista tapahtumista.

Yandex.Music toimii myös musiikillisena sosiaalisena verkostona, jossa voit seurata ystäviäsi ja saada heiltä suosituksia ja vaikutteita uuden musiikin löytämiseksi. Kuten esimerkiksi Last.fm, Spotify tai Bandcamp -palveluissa, etsit vain palvelusta ystäväsi käyttäjänimellä ja lisäät heidät kaverilistallesi. Voit liittää Yandex.Music-tiliisi myös esimerkiksi Facebook- tai Google-käyttäjätilisi, jolloin ystävien löytäminen palvelusta on helppoa ja nopeaa.

Jos jossain vaiheessa jäät miettimään jotain kuulemaasi kappaletta, mutta et muista sen nimeä tai esittäjää, löydät tiedot kuunteluhistoriasta myös profiili-osion alta. Mieleen jääneet ja tarttuvat melodiat eivät enää huku eetteriin ja ääniaaltojen syövereihin, vaan löydät aina mielimusiikkisi ja suosikkikappaleesi helposti ja vaivattomasti.

Ehkä ainoa ja suurin miinus Yandex.Music-palvelussa tällä hetkellä on suomalaisille musiikinystäville se, että palvelu ei ole vielä käytettävissä Suomessa. Venäjällä, Kazakhstanissa, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa asuville kanssaveljille- ja sisarille puolestaan on hyviä uutisia: näissä maissa palvelu toimii moitteetta. Vaihtoehtoina ovatkin niin maksuton käyttö kuin maksullinenkin tilaus.