Suomalaiset ovat tunnetusti hiljaista ja hiljaisuutta rakastavaa kansaa, mutta musiikki on Pohjolassa varmasti yhtä lähellä sydäntä kuin luontokin. Siitä todisteena ovat alati kasvavat ja lisääntyvät internetin musiikkipalvelut, joista uusimpana tuttavuutena suomalaisille musiikinkuluttajille tässä esittelemme venäläisen Yandex.Music-palvelun tarjontaa.

Yandex on venäläinen mediajätti, jolla on toimipisteitä 17 eri maassa. Se on Arkady Volozhin ja Ilya Segalovichin 1990-luvun alussa perustama, alun perin indeksointiin eli luettelointiin tarkoitettu hakupalvelin. Nimensä Yandex on saanut venäjän aakkosten Я-kirjaimesta (lausutaan “ja”), joka tarkoittaa myös persoonapronominiä “minä”, sekä sanasta “index”.

Yandex.Music on osa suurempaa kokonaisuutta, johon kuuluvat Googlen lailla hakukoneita, taloushallinnollisia osia, karttapalvelu, uutiset, sähköposti, kääntäjä, ja niin edelleen. Mobiililaitteille on olemassa sovellus, jonka voit ladata puhelimeesi tai tablettiisi tilaamalla siihen linkin. Sovellus on saatavilla useimmille älylaitteille, ja sen voi ladata Applen, Googlen tai Windowsin sovelluskaupoista.

Naapurimaamme Venäjän musiikkimaailma on suomalaisille jokseenkin kartoittamatonta villiä maaperään, mutta Yandex.Music:in kaltaisten palvelujen myötä myös itänaapurimme valtavat markkinat voivat aueta niin kuluttajille kuin musiikin tuottajillekin. Nettijätti Yandex onkin Venäjällä Googlen kaltaisessa asemassa, joten portaalin musiikkipalvelusta voi käden käänteessä saada selkeän poikkileikkaavan katsauksen Venäjän tämän hetken suosituimmista artisteista ja musiikillisista trendeistä. Palvelussa on mahdollista kuunnella niin venäläistä kuin ulkomaistakin musiikkia.

Tällä hetkellä palvelu on käytettävissä vain Venäjällä ja sen naapurimaissa Kazakhstanissa, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa. Suomessa asuvat voivat luoda profiilin ja kerätä kirjastoonsa musiikkia, rakentaa soittolistoja, tallentaa suosikkiartistiensa albumeja, etsiä tapahtumia ja lisätä ne tapahtumakalenteriin, tai seurata kavereiden musiikkimakua ja suosituksia ystävä-osiossa. Musiikinkuuntelupalvelu ei kuitenkaan valitettavasti ole vielä Suomessa asuville suomalaisille saatavilla. Mutta jos suunnittelet esimerkiksi automatkaa tai muuttoa Venäjälle, on palvelu ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Yksi mielenkiintoisimmista Yandex.Music:in tarjoamista mahdollisuuksista on sen nettiradio, josta voi kuunnella musiikkia omavalintaisen genren, aikakauden tai vaikkapa tunnelman mukaan. Tämä mahdollistaa uuden musiikin levittämisen suuremmalle yleisölle, oli kyseessä sitten listasuosikki tai uusi artisti puhumattakaan musiikin kuluttajista ja kuuntelijoista. Mikäli venäläinen musiikki ja artistit kiinnostavat, Yandex.Music:in radio tarjoaa otollisen tilaisuuden laajentaa tietoisuutta tällä saralla.