Vuodesta 2006 Spotify on kerännyt tasaisesti kasvaen kuuntelijoita ja käyttäjiä ympäri maailman. Tukholmassa perustettu Spotify on musiikkipalvelu, joka mahdollistaa käyttäjilleen musiikin suoratoiston Internetissä maksutta. Palvelussa on olemassa myös vaihtoehto tehdä maksullinen Premium-tilaus, jossa maksuttomassa palvelussa kuuluvat mainokset on poistettu.
Spotify on nopeasti saavuttanut maailmanlaajuisen suosion. Palvelun ollessa vielä lapsenkengissään vuonna 2009 raportoitiin, että Spotifyllä oli tuolloin noin 5,5 miljoonaa käyttäjää. Vajaassa kymmenessä vuodessa luku on kasvanut miltei viisitoistakertaiseksi, ja vuonna 2017 palvelimen kokonaiskäyttäjämäärä oli kasvanut 140 miljoonaan, joista 60 miljoonaa on maksavia tilaaja-asiakkaita.
Useimpien nettiradioiden ja musiikkipalvelimien tapaan, Spotifyssa käyttäjä voi kuunnella mielimusiikkiaan eri tavoin. On mahdollista kuunnella vain yhden artistin tuotantoa, tai sitten luoda nettiradio joka perustuu jonkin tietyn bändin tuotantoon ja tyylisuuntaan. Käyttäjä voi myös etsiä musiikkia ja luoda nettiradioita tyylisuunnan tai tunnelman mukaan. Nämä eri vaihtoehdot mahdollistavat uuden musiikin ja artistien löytämisen, jolloin oma musiikkikirjasto karttuu ja suositukset laajenevat sitä mukaan.
Toisin kuin esimerkiksi Google Play musiikissa tai Yandex.Music:ssa, Spotifysta ei voi ladata tai ostaa musiikkia omalle koneelle tai älylaitteelle. Spotify on toisin sanoen ainoastaan suoratoistoon suunnattu palvelu. Eri artistien musiikkia voi kuunnella niin kauan kuin haluaa, ainoana kriteerinä on se, että artisti tai yhtye on antanut Spotifyille lisenssin heidän musiikkinsa toistamiseen. Kritiikkiä palvelu on saanut jonkin verran artisteilta ja levy-yhtiöiltä kappaleiden ja albumin toistojen mitättömistä korvaussummista.
Yksi Spotifyn merkittävimpiä osioita soittolistojen ohella ovat podcastit. Radio-ohjelmien tyylisiä puheohjelmia löytyy muutamien minuuttien pituisista hupailuista ja tietoiskuista pidempiin asiaohjelmiin. Podcasteja löytyy teemoittain ja eri tekijöiltä, niitä voi selailla omassa osiossaan samoin kuin musiikkiyhtyeitä ja artistejakin, tai sitten etsiä hakukoneella nimellä tai aiheella sopivaa podcast-lähetystä. Jotkut tekijät julkaisevat säännöllisesti uusia podcasteja. Ohjelmia ja niiden tuottajia voi seurata samoin kuin yhtyeitäkin.
Musiikin kulutus ja ostaminen ovat jo pitkään olleet murrostilassa, eikä tälle trendille näy muutosta. Tässä ilmapiirissä ja älylaitteiden kehittyessä ja yleistyessä Spotifyin kaltaiset palvelut ovat löytäneet oman paikkansa kuluttajien tottumuksissa. Nähtäväksi jää mihin suuntaan Spotify ja kilpailevat palvelimet vievät musiikkikulttuurin.