Internet on mullistanut maailmaa ja ihmisten elämää monin tavoin, eikä musiikki, yksi maailman vanhimmista tarinankerronta- ja viihdetaiteen lajeista, ole poikkeus. 2010-luvulla nettiradioita on noussut ympäri Internetin bittiavaruuden kuin sieniä sateella. Kaupallisten levy-yhtiöiden monopoli on pikkuhiljaa musertumassa pienempien nettiradioiden ja musiikkipalvelujen vallatessa alaa. Nämä sivustot, kuten SoundCloud, ovat mahdollistaneet muusikoiden ja musiikinystävien suoran kanssakäymisen ilman välikäsiä verkon välityksellä.

SoundCloud on portaali, jonne muusikot voivat luoda tilin ja ladata musiikkia suoraan fanien korvien ulottuville. Samoin musiikin kuluttajat voivat oman henkilökohtaisen profiilinsa luotuaan kuunnella uutta musiikkia rajattomasti joko suoraan muusikoiden omilta SoundCloud-sivuilta, valmiiksi kootuilta listoilta, eri musiikkityylien perusteella, tai seuraamalla samankaltaisesta musiikista kiinnostuneita ihmisiä.

Esimerkiksi SoundCloudin nettiradiot mahdollistavat uusien artistien ja musiikkityylien löytämisen. Voit etsiä musiikkia joko artistin tai kappaleen nimellä, tai vaikkapa tyylisuunnan perusteella. Tykkäämällä jostakin bändistä tai artistista, kappaleesta, tai käyttäjästä luot itsellesi musiikkikirjaston, jonka pohjalta voit kuunnella omaa, henkilökohtaista ja juuri sinulle räätälöityä Internet-radiota. Myös muiden ihmisten luomat kanavat ovat ulottuvillasi, ja voit yhdistää musiikkimakusi muiden käyttäjien kanssa ja luoda yhteisiä nettiradiokanavia.

Palvelin toimii hyvin pitkälti tavanomaisen käyttäjän kohdalla kuten muutkin Internetin musiikkipalvelimet: voit luoda itsellesi soittolistoja aiheittain, tunnelman tai vaikkapa genren mukaan. Valittavissa on esimerkiksi opiskeluun, joogaan tai meditaatioon sopivaa rentouttavaa taustamusiikkia, tai sitten erilaisiin juhliin ja tapahtumiin luotuja soittolistoja. Genret vaihtelevat teknosta poppiin ja klassisesta metalliin.

SoundCloudin kaltaisten palvelimien yksi suurimmista hyödyistä onkin juuri se, että jokaiselle löytyy varmasti mieleistä musiikkia kuunneltavaksi tilanteeseen kuin tilanteeseen. Artistit saavat musiikkinsa kuuluville, vaikka aloittelevalle artistille promootiotyö on edelleen myös SoundCloudin ja muiden vastaavien palvelimien kohdalla välttämätön paha. Kaikki välikädet on kuitenkin karsittu pois, jolloin musiikki tavoittaa kuulijan nopeammin ja suoraan, ja fanit voivat kommunikoida suosikkiartistiensa kanssa aivan uudella tavalla.

Mikään tämän päivän nettiradio tai musiikkipalvelin ei olisi täydellinen ilman älylaitteille sopivaa sovellusta. SoundCloud ei ole tässäkään poikkeus, Apple- ja Android-yhteensopivan sovelluksen voi ladata puhelimeensa tai tablettiinsa iStoresta tai Google Play -kaupasta.