Musiikki yhdistää kuuntelijoitaan
Musiikin koko historiaa on mahdotonta tiivistää muutamaan lauseeseen, sillä se on kulkenut ihmiskunnan kehityksen mukana siinä missä kaikki muukin kulttuuri. Musiikki on aina ollut osa jokaista kulttuuria ja se on tarjonnut meille keinoja ilmaista itseämme niin yhteisöllisesti kuin yksinkin.
Musiikkia voi kuulla tänäkin päivänä missä tahansa. Kaupoissa, kaikissa peleissä oli kyseessä sitten jääkiekon tai salibandyn maailmanmestaruus sekä ravintoloissa, julkisissa kulkuneuvoissa tai omissa kodeissamme riippumatta siitä mitä viihdettä milläkin hetkellä kulutamme. Alla oon muutama vinkki siihen, miten musiikin kuuntelusta voi rakentaa entistäkin yhteisöllisemmän kokemuksen.
Yhteiset soittolistat
Tänä päivänä useat musiikin suoratoistoon keskittyvät palvelut tarjoavat mahdollisuuden luoda erilaisia soittolistoja, joissakin tapauksissa jopa jaetusti toisten palvelun käyttäjien kanssa. Listoja voi rakentaa erilaisia tunnetiloja tai tapahtumia ajatellen, mutta toisaalta niillä voi tutustua uusiin yhteisöihin kuten tuoreisiin luokkakavereihin, joista jokainen saa lisätä listalle kuuntelemaansa musiikkia. Kaukana toisistaan asuvat ystävät tai kumppanit voivat tuntua olevan lähellä jaettua soittolistaa kuunnellessa.
Jaettu soittolista toimii tyypillisesti niin, että yksi osapuoli laittaa sen pystyyn ja antaa sitten toisille osapuolille oikeudet lisätä sille vapaasti haluamaansa musiikkia. Tavallisesti hän jakaa heille linkin, joka johtaa kyseiseen soittolistaan. Tällä tavalla voidaan saada aikaiseksi kokonaisuuksia, joissa ovat edustettuina lukuisat eri genret ja lukuisten eri ihmisten rakkaimmat kappaleet. Ne voivat lopulta paisua mittaviksikin listoiksi ja alkuperäinen teema saattaa jopa hävitä, mutta se ei välttämättä ole huono asia. Listan voi antaa elää.
Konsertit ja festivaalit
Mikäpä voisi olla yhteisöllisempi kokemus musiikin parissa kuin konserteissa käyminen. Yleisön keskellä voi tuntea kuuluvansa osaksi jotakin suurempaa ja suosikkiartistin astuminen voi tuntua yhtä huumaavalta kuin hetki, jona saat livetulokset urheilulajista jonka ratkaisusta olet lyönyt vetoa ja voittanut. Konserttien tunnelmaa on vaikeaa kuvata muuksi kuin väkeväksi, sillä jokainen läsnäolija on kokemuksen aikana syvällä tunteissaan ja tilanne on heille jokaiselle samaan aikaan sekä syvästi henkilökohtainen että valtavan yhteisöllinen.
Musiikkitapahtumien yksi parhaista puolista on se, miten niissä voi muodostaa myös uusia ystävyyssuhteita.Festivaaleilta voi löytää myös kokonaan itselleen aiemmin tuntemattomia artisteja, joiden fanikunnasta voi muodostua yhtä tärkeä kuin vanhojen suosikkienkin. Eri genrejen ja artistien ympärille muodostuvat lähes poikkeuksetta omat yhteisönsä, joita saattaa yhdistää ainoastaan yhteinen kiinnostus kyseistä musiikkia kohtaan. Tätä yhteyttä ei kuitenkaan pidä väheksyä, sillä musiikki on monelle erittäin oleellinen sydämen asia, joka jollain tasolla myös määrittelee heitä ihmisenä ja yksilönä.
Oman bändin perustaminen
Vaikka tämä ei luonnollisesti ole kaikkien kohdalla aina realistinen vaihtoehto, niin oman bändin pystyttäminen saattaa parhaimmillaan olla loistava tapa rakentaa omaa yhteisöään. Tällöin musiikin kautta pääsee ilmaisemaan itseään paremmin kuin koskaan, omien sanojensa ja/tai soittonsa kautta sen sijaan, että ilmaisun välineenä käyttäisi vain toisten ihmisten sielujen tuotoksia. Bändiä perustaessaan voi valita ympärilleen sellaisia ihmisiä, joiden musiikillista taitoa ihailee ja haluaa kuulla jatkossakin, mutta jotka vaikuttavat myös rehellisesti hyviltä tyypeiltä joiden kanssa saattaisi olla mukavaa viettää paljon aikaa ja luoda jotain hienoa.
Omien bändikavereiden lisäksi ympärille kertyy toivon mukaan myös kuuntelijoita, jotka ovat myös osa tärkeää yhteisöä muusikon silmissä. He nimittäin kuulevat tämän soittoa ja sanoja ja oppivat mahdollisesti tuntemaan tämän hyvinkin intiimisti niiden kautta. Kyseessä ei tarvitse edes olla suureen egoon liittyvä asia, jotta omien tunteiden ja itseilmaisun ympärille rakentunut yhteisö tuntuisi hyvältä ja arvokkaalta.