Supermarkettien levyhyllyjen pienentyessä, Internetin musiikkipalvelimet ja -kaupat valtaavat alaa kuluttajamarkkinoilla. Musiikin ystävien kulutustottumukset ovat viime vuosina muuttuneet nopeasti ja radikaalisti erilaisten nettikauppojen laajentuessa ja tullessa suuremman yleisön tietoisuuteen. CD-aikakausi alkaa olla ohi elettyä, ja kannettavien älylaitteiden yhä yleistyessä ja kehittyessä suurimmalla osalla nettiä käyttävistä ihmisistä on tili yhdessä tai useammassa nettikaupassa. Alkujaan Android Marketiksi nimetty Google Play on ollut jo vuosia kärkiasemassa viihdeteollisuuden siirtyessä Internetin ihmemaahan. Mediajätti Googlella onkin vuonna 2008 julkaistussa verkkokaupassaan oma osionsa eri viihteen aloille, ja yksi suosituimmista on kiistämättä Google Play musiikki.
Google Play musiikkipalvelu toimii hyvin pitkälti samalla tavoin kuin suurimmat kilpailijansa markkinoilla, kuten Spotify tai Yandex, mahdollistaen artisteille ja levy-yhtiöille laajemmat kaupalliset markkinat levittää musiikkia netissä. Käyttäjä luo tilin sähköpostitunnuksillaan, tai mikäli käyttäjällä on jo Gmail-tili, palveluun kirjaudutaan automaattisesti noilla tunnuksilla. Käyttäjän on mahdollista tehdä palveluun tilaus, jonka myötä käyttäjä voi kuunnella musiikkia joko valitsemalla suosikkiartistiensa levyjä, tehdä soittolistoja, tai nauttia haluamansa nettiradion tarjonnasta.
Siinä missä Google Playn muissa osioissa on kuluttajalle mahdollista ostaa ja ladata henkilökohtaiselle älylaitteelle esimerkiksi sovelluksia, kirjoja ja elokuvia, Google Play musiikin käyttäjät voivat vastaavasti tehdä levyostoksensa verkossa ja ladata kännykkään, tabletille tai tietokoneelle suoraan suosikkiartistiensa musiikkia. Näin ollen suosikkiartistisi ja -levysi kulkevat aina mukanasi missä tahansa liikutkin. Mikäli musiikki ei ole valmiiksi ladattuna mobiililaitteellesi tai tietokoneellesi, edellytyksenä käytölle on vain toimiva nettiyhteys.
Palvelimen kotisivuilta löytyy hakukone, jolla voi etsiä tunnelmaan tai tilanteeseen sopivaa musiikkia artistin, kappaleen tai levyn nimellä, mutta myös eri tyylilajien tai mielialan mukaan. Jos olet esimerkiksi järjestämässä häitä tai muita teemajuhlia, kannattaa kokeilla hakua sopivan soittolistan kokoamista varten. Myös hiljaisempiin, meditatiivisiin tilanteisiin tarvittava taustamusiikki löytyy palvelusta näppärästi, kokeile esimerkiksi hakea musiikkia opiskelua tai joogaharjoittelua varten, puhumattakaan klassisesta tai hengellisestä musiikista.
Android-pohjaisten laitteiden käyttäjille Google Play tulee valmiiksi asennettuna, ja Google Play musiikki luonnollisesti sen yhtenä osana. Suomessa palvelu tuli käyttöön vuonna 2013, ja nykyään se on käyttäjien saatavilla 58 eri maassa.